Streetfood

Mooi is dat, ik geef workshops Indonesisch koken en ik begin over streetfood, in Azië een algemeen begrip.

Nu ben ik net terug van Bangkok en wat heb ik weer genoten!

De 3 dagen die ik voor mezelf te besteden had, bestonden uit voetmassages en eten.

En dat eten deed ik voornamelijk bij kraampjes op straat.

In Indonesië zijn de kraampjes gecentreerd in de vorm van eetmarkten (pasars). In Thailand tref je in elke straat, wijk, op elke hoek wel iemand aan die eten verkoopt. Nou kan ik me voorstellen dat er mensen griezelen bij het idee van eten op de straat (hygiëne, etc).

Nou kom ik er al jaren en ik kan me niet heugen wanneer ik voor het laatst een haar in mijn eten heb gevonden of iets waarvan ik dacht: dit ga ik niet eten. Sterker nog, ik eet 10x lekkerder bij een kraampje dan dat ik bij een restaurant eet. Een enkele uitzondering daargelaten.

Deze keer heb ik vlak bij ons crewhotel heerlijk riviervis gegeten geserveerd met sticky rice (kleefrijst) en Som Tam Salad (pittige papaya salade).

Nu heeft riviervis van nature een soort “grond”smaak. Hier wordt de vis volgestopt met citroengras en de huid besmeert met een mengsel van fijngestampte rijst en zeezout: weg grondsmaak.

Wil je ook streetfood proberen, drink cola zonder ijs. Het beschermt mij tegen een buikvirus.

Behalve in Afrika (Lagos) waar ik een lichte voedselvergiftiging opliep van een vegetarische sandwich. Notabene gegeten in het hotel!

En wil je van een kraampje eten, zoek dan de tentjes waar veel lokalen zitten. Dan weet je dat je goed zit.

Een van de hoogtepunten van deze reis was dat ik bij Thaise vrienden heb geleerd Fishcake (Thaisesnack)te maken. Dochterlief heeft het plan opgevat om Fishcake te verkopen. Dus staat er nu voor het huis een gasflesje met een wok erop en een grote vrieskist waar de spullen in worden bewaard. In de middag gaat ze beginnen met koken zodat ze het in de avond kan verkopen. Het is geen vetpot maar elke Baht (Thaise munteenheid) is er een.

Toen ik vroeg of ze mij kon leren Fishcakemaken, ging ze gelijk aan de slag. Niet veel later stond ik achter de pan deze koekjes te maken. Gewoon in Bangkok en midden op straat!

Vind je het leuk om Thais te leren koken, dan kan je natuurlijk terecht bij de vele cookingclasses die Bangkok rijk is. Zit een tripje Bangkok er niet in, dan kan je ook bij mij terecht voor een workshop.

Laat een comment achter

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kalender